Czy ptak jest ciężki?

Kraska zwyczajna to gatunek ptaka, który w licznych częściach kraju znany jest pod nazwą siwki. Jest to średniej wielkości ptak z rodziny krasek, którego tryb życia śmiało uznać można za wędrowny. Kraska zwyczajna zamieszkuje tereny niemalże całej Europy. Szczególnie jednak upodobała sobie rejony południowe oraz północny wschód od strony Bałtyku i Rosji. Kraskę spotkać można także w środkowej i południowej Azji i północnozachodniej Afryce.

W ostatnich czasach można zauważyć wyraźny spadek liczebności tego gatunku. Można stwierdzić, że w niektórych krajach nie spotyka się go już w ogóle. Warto wspomnieć, że pośród wszystkich kraskowatych, to właśnie kraska zwyczajna jest jedynym przedstawicielem, którego można zobaczyć na terenie Europy. O południowym pochodzeniu kraski świadczy jej egzotyczne ubarwienie, które jest w oryginalnym, niebiesko rdzawym kolorze.

Waga ptaka

Kraska zwyczajna nie charakteryzuje się dymorfizmem płciowym. Różnice wynikają jednak z pór roku, w trakcie których konkretna płeć zmienia swoje upierzenie. Budowa ciała kraski zwyczajnej jest mała, a skrzydła są zaokrąglone. Kraska zwyczajna posiada także szalenie silny, czarny dziób oraz nogi, które mają specyficzny żółtawy kolor. W przypadku młodych osobników, ubarwienie nie jest tak wyraźne i kontrastowe. Do pierwszego roku życia, osobniki kraski zwyczajnej można rozróżnić od dorosłych również sterówkami. Czytaj dalej Czy ptak jest ciężki?